NEW IN | Hoe is de SS20 collectie 'Suzette' tot stand gekomen?

March 25, 2020

NEW IN  |  Hoe is de SS20 collectie 'Suzette' tot stand gekomen?

Lieve allemaal,

 

Wat. Ben. Ik. Trots. De nieuwe Suzette collectie voor dit seizoen staat online! De afgelopen maanden heb ik hard gewerkt om de Suzette themacollectie te ontwerpen en te maken. Suzette kennen we nog van afgelopen seizoen, en waar ik normaal een nieuw thema kies voor een nieuw seizoen merkte ik nu dat ik nog niet klaar was met deze Franse muze.

Ik vertel je graag hoe deze collectie tot stand is gekomen. De kleuren, de keuzes die ik maakte en de vormen waarvoor ik gekozen heb.

Elke collectie begint met een muze. Een bepaald type vrouw waarvoor ik de sieraden bedenk. Zo’n leidraad is fijn, want vanuit daaruit bedenk ik bij elk sieraad; past dit bij wat ik uit wil stralen? In het proces is het namelijk heel verleidelijk om los te gaan met kleuren, vormen en materialen maar daarmee wordt het verhaal niet ‘rond’, juist dat hangt af van die terugkerende vraag; zou deze vrouw dit dragen?

Wat kenmerkt de Suzette collectie? Delicate vormen gecombineerd met wat grovere sieraden voor een mooie balans, zachte kleurtonen, bijzondere bedels met een vrouwelijk thema, tijdloze samenstellingen, en dat alles met een stijlvolle uitstraling. Dát was het uitgangspunt.

Waar te beginnen?

Een hele actieve Pinterest gebruiker ben ik niet, maar tijdens het ontwerpen van een nieuwe collectie vind ik het fijn om qua kleur en stijl een leidraad te hebben. Dit bord maakte ik voor deze collectie: https://nl.pinterest.com/julesbeanpins/french-style/

Dan de materialen. Omdat de zomer eraan komt kies ik voor meer parelmoer en koraaltinten dan in een najaarscollectie om een beetje spice aan je sieradenverzameling te geven. Ook kom je veel Toermalijn tegen, net als zoetwaterparels in verschillende soorten en maten.

Begin dit jaar ging ik in Parijs op jacht naar inspiratie. Dit rek kwam ik tegen in een kledingwinkel en materialen als zijde en chiffon vormden een belangrijke basis. En dan de droogbloemen! De kleuren van droogbloemen zijn precies de kleuren die je veel terugziet.

 

Online ga ik over de hele wereld op zoek naar materialen, al doe ik dat het liefst ‘analoog’. Simpelweg omdat ik zo kan voorkomen dat ik materialen inkoop die toch niet helemaal aan de verwachten voldoen, zoals deze ketting. Te grof, teveel, te.. tsja. Het paste gewoon niet. Zonde, want een van mijn doelen is juist om zo min mogelijk ongebruikte materialen te verzamelen die geen nut meer hebben. Zeker in verband met het duurzame karakter van Jules Bean baal ik daar altijd best van.

Goed, de materialen. Deze snoepjes kwamen dan wél weer door de keuring, prachtig toch?

Rood gebruik ik graag als accentkleur, terwijl parelmoer, parels en wit Bamboekoraal meer een basis kunnen vormen. Zelf draag ik heel graag rood als accentkleur in mijn sieraden, net als in mijn kleding.

Het ontwerpen. 

Een hoofd vol ideeën maar waar te beginnen? Al vrij snel heb ik in mijn hoofd wat sowieso niet mag ontbreken. Bepaalde bedels, vormen, oorringen, die moéten er gewoon komen! En die maak ik dan ook vaak als eerste als uitgangspunt. In dit geval waren dat bijvoorbeeld ‘Inoubliable’ en oorringen ‘Phoebe’. Beiden passen ze perfect in wat ik wil uitstralen door de kleurencombinaties en delicate vormen, zonder iel te worden.

Shortie 'Inoubliable'

Oorringen 'Phoebe'

 Ook een veelgebruikt steentje dit seizoen; Granaat. Granaat heeft een dieprode kleur die een klassieke uitstraling heeft. Ze combineert prachtig met pareltjes!

Een per ongeluk gevormd kleurenpalletje op de werktafel; Aquamarijn, Chalcedoon (rechts bovenin in de hoek), Bamboekoraal, parels en licht Amethyst. Een zomerse, frisse combinatie zonder schreeuwerig te worden.

Hoe nu verder?

Ik maak van elk sieraad één exemplaar, om zo weer overtollige voorraad zoveel mogelijk te voorkomen als ik besluit het sieraad toch niet op te nemen in de collectie. Alle vormen moeten een bepaalde zachtheid over zich hebben, en het duurt soms eindeloos voor ik een perfecte combinatie heb gemaakt. Elk hangertje, elk ringetje, over elk onderdeel wordt nagedacht tot een sieraad perfect in balans is. Zo heb ik van shortie Inoubliable (wat trouwens ‘onvergetelijk’ betekent’ wel 3 varianten gemaakt tot het uiteindelijke ontwerp klaar was. Geschoven met de volgorde van de steentjes, verschillende afstanden tussen de steentjes geprobeerd, en dan uiteindelijk de definitieve lengte nog. Moet het ontwerp dicht om de nek vallen of juist wat langer? In dit geval koos ik voor iets langer, namelijk 45cm, zodat deze los om de hals zou vallen en ik dit mooier vond combineren met andere shorties. 

En hoewel ik zelf niet per se van de setjes ben ziet het er vaak wel heel leuk uit om setjes te kunnen maken, dus bedenk ik bij elk sieraad; hoort hier een armbandje bij? Met welke oorbellen kan deze shortie gecombineerd worden? (Misschien ga ik later nog wel kant en klare sets aanbieden in de webshop, even over nadenken nog :))

Al met al gaan er dus maanden overheen voordat een nieuwe collectie echt ‘rond’ is, en ik geniet ontzettend van dit proces. Nieuwe steentjes, nieuwe schakels, nieuwe vormen; je kan me bijna niet blijer maken. Zeker als de nieuwe verzameling sieraden bijna rond is ontstaan in mijn hoofd al setjes en combinaties en confisqueer ik de eerste sieraden zelf. Want iemand moet het toch testen he?

 

Heb jij vragen over dit proces of over de nieuwe collectie? ik beantwoord ze graag, laat het me gerust weten!

Tot de volgende keer!

 

Lieve groet,

 

Miriam

Leave a comment

Comments will be approved before showing up.


Also in N E W S

NEW IN  |  Atelier VAN ROSA x JULES BEAN
NEW IN | Atelier VAN ROSA x JULES BEAN

January 31, 2021

De samenwerking die er moest komen.

Want het was overtuigend onvermijdelijk; een samenwerking tussen Atelier van Rosa en Jules Bean. Maar het moest er niet zomaar eentje zijn waarbij we over een nacht ijs zouden zijn gegaan, het moest er eentje zijn die voor ons allebei perfect voelde.

View full article →

PERSOONLIJK  |  Hoe verliep 2020?
PERSOONLIJK | Hoe verliep 2020?

December 28, 2020

Tijd voor de jaarlijkse persoonlijke blogpost waarin ik terugblik op het afgelopen jaar en vooruit kijk naar het nieuwe jaar. En dit jaar leek het me leuk om ook even terug te blikken op de plannen die ik eind 2019 maakte voor 2020, want ik hoef natuurlijk niemand te vertellen dat dit jaar iéts anders gelopen is dan we hadden gepland..

View full article →

TIP  |  De leukste cadeaus onder €25
TIP | De leukste cadeaus onder €25

December 08, 2020

Het ultieme cadeautje is een persoonlijk cadeautje. Maar dat is soms best een opgave, weet ik uit eigen ervaring. De afgelopen jaren heb ik geleerd dat de beste cadeaus diegene zijn die jíj het beste vindt passen bij de ontvanger en niet teveel te duiken in wat de ander nog niet heeft, nodig heeft of zelf ook zou kopen. En om je een beetje te helpen heb ik een handig lijstje voor je gemaakt met cadeaus tot €25.

View full article →