verzending binnen 48 uur - veilig betalen via iDeal, Klarna of PayPal - gratis basisbrievenbusverzending vanaf €59,95 in NL

HOERA | Jules Bean bestaat 12,5 jaar en dat vieren we!

February 23, 2024

HOERA  |  Jules Bean bestaat 12,5 jaar en dat vieren we!

Jules Bean bestaat 25 februari 2024 maar liefst 12,5 jaar en dat is een flinke mijlpaal, als persoon en als ondernemer. Een mooi moment om eens de balans op te maken met Miriam, de oprichter en designer achter het sieradenmerk, wiens passie voor sieraden startte als klein meisje met de juwelendoos van haar oma Mientje. Wat maakt haar succesvol en hoe kijkt ze terug op de afgelopen jaren?

Je oma Mientje is belangrijk in hoe je bent begonnen. Wat of wie is belangrijk in het feit dat je er nog steeds bent na 12,5 jaar?

Mijn vader. Hij is ook zijn hele leven ondernemer geweest, dus elke keer dat ik het even niet meer weet of vastloop, dan vertelt hij me hoe het voor hem was toen hij ooit op dat punt was. Ook omdat hij succesvol was – hij is nu met pensioen – geeft dat mij het vertrouwen dat ik het kan. Daarnaast geeft hij ook hele praktische, nuchtere adviezen voor hoe ik iets aan kan pakken. Zoals ‘geen beslissingen nemen die je niet kunt dragen’. Of als ik vroeger dacht, misschien moet ik maar gewoon weer in loondienst, dan deed hij me realiseren dat dat helemaal niet bij mij past en zette ik toch door.

De vrijheid van het ondernemerschap drijft mij ook heel erg. Niet dat je altijd vrij bent, want het tegenovergesteld is juist waar, helemaal als je een webshop runt. Maar wel de vrijheid of ik om 09:00 of 08:00 uur ’s morgens start en hoe ik mijn dagen indeel, wat ik wanneer doe. Dat is heel belangrijk voor mij. Ik heb hele duidelijke ideeën wat voor mij werkt en voor mijn bedrijf en als ik dan geremd zou worden door iemand die dat ineens voor mij bepaalt, dan vind ik het heel lastig me daaraan te conformeren.

Als je terugkijkt op de afgelopen 12,5 jaar, waar ben je het meest trots op?

De Mientje Collectie. Dat vond ik heel erg tof om te doen, omdat ik als klein meisje met haar sieraden speelde, letterlijk. Dan ging ik ze sorteren en keek naar de stenen en schakels. Dat ik iets heb gemaakt dat dat reflecteerde, dat vond ik heel erg tof. Maar ook de eerste keer dat een blogger Jules oppikte, dat was toentertijd Miss Lipgloss. Dat vond ik echt heel cool! En dat mensen vaak beter weten wat Jules Bean is dan wie ik ben, dat het merk mij ontstegen is. Daar ben ik heel erg trots op.

Wat is er zo mooi aan creatief ondernemerschap voor jou?

De vrijheid ervan dus. Dat ik kan maken wat ik mooi vind en waar ik blij van word en dat ik daar mijn geld mee kan verdienen. Maar ook de realisatie dat alles wat je hebt, dat dat voortkomt uit je eigen kennis en kunde.

Zijn er ook minder mooie kanten aan?

Mensen denken vaak dat als je ondernemer bent, je altijd je eigen tijd kunt indelen, terwijl het werken eigenlijk nooit ophoudt. Ik had laatst bijvoorbeeld een weekje vakantie gepland staan, maar mijn assistent werd ziek dus toen kon ik niet op vakantie. En zoals alle successen voelen als je eigen verdiensten, zo voelen de minder goede dingen dus ook snel als persoonlijk falen. Dat is soms wel moeilijk. Maar ik denk nooit ‘ik stop ermee’, want ik zou niet weten wat ik dán zou moeten doen. Ik denk als het even tegenzit eerder; wat kan ik anders of nog meer doen?

Creativiteit en expressie is echt verweven in jouw leven. Niet veel mensen zullen dit weten, maar je maakt nog veel meer dingen naast sieraden. Kun je daar wat over vertellen? Waarom is dit zo belangrijk voor jou?

Creativiteit betekent voor mij dingen mooier maken, meer gestalte geven dan het heeft, zowel in mijn werk als privé. Bijvoorbeeld dat ik een persoon zie stralen met mijn oorbellen, maar ook edelsteentjes gebruiken zodat ze het beste tot hun recht komen. Dat voel ik ook als ik meubels opknap. Daarmee bedoel ik niet dat ik het een kleurtje geef, maar ik doe echt aan houtbewerking. Oude meubels knap ik op door het hout in ere te herstellen en hun oorspronkelijke schoonheid naar voren te brengen. Maar ook houten doosjes bijvoorbeeld, daar maak ik mooie bewaardoosjes van. Verder ben ik ook altijd aan het klussen in huis. Ik verander vaak van kleur en pas constant dingen aan om visueel geprikkeld te blijven. 

Dit is voor mij belangrijk, omdat als ik een collectie voor Jules Bean ontwerp, ik dat in eerste instantie doe voor mezelf. Ik maak waar ik blij van word. Maar zodra een collectie uit is, is het van anderen. Ik moet daarnaast iets hebben dat van mezelf blijft. Mensen vinden ergens wat van als ze het zien. Dan kom ik bij een winkel en dan zeggen ze: dat vind ik wel leuk, maar dat groen niet zo. Dan denk ik echt: hoe kan dat nou? Dat groen is juist leuk en dat groen blijft mooi wel! Elk sieraad dat ik maak, ligt me aan het hart. Ik heb duidelijke ideeën van wat ik mooi vind en wat mooi is. Daarom doe ik ook geen werk in opdracht en zo.

We zien steeds vaker creatieve samenwerkingen met andere designers of makers. Is er een merk of maker die echt bovenaan je lijstje staat? 

Dat is Vaisselle Boutique, die maakt keramiek wat ik echt wil opeten als ik het zie. Ik wil het allemaal, niet maar één vaas maar álles wat ze uitbrengen. Dat.

Jouw huis is ook echt een weergave van jou, voor mijn gevoel. Hoe belangrijk is jouw huis voor jou? Waar haal je je stijlinspiratie vandaan? Wat is je favoriete plek in huis?

Mijn huis is echt insane belangrijk en dan doel ik met name op het esthetische. Ik ben er echt hyper gevoelig voor als kleuren of vormen niet in balans zijn. Mijn vorige huis, waar ik echt niet weg wilde, noemde ik m’n pantoffeltje omdat het mij echt als gegoten zat. Zo noem ik mijn huis nu ook weer, maar dat heeft wel 5 à 6 jaar gekost. Het is echt mijn safe space, zoals mijn boshuis dat ook is. Die is echt van mij alleen, dus daar kan ik helemaal losgaan.

Mijn partner Tim dacht ooit dat hij een mening had over hoe hij zijn huis wilde inrichten, maar sinds we samenwonen heeft hij dat eigenlijk helemaal los gelaten. Hij weet dat elke beslissing die ik maak op dat vlak gewoon goed is en hij daar altijd heel blij mee is, dus ondertussen vertrouwt hij me daar ook in. Als ik een nieuwe kleur wil ergens, dan leg ik dat natuurlijk wel voor, maar hij vertrouwt me dat het mooi wordt.

Mijn favoriete plek in huis? In de zomer denk ik de hoek waar m’n eettafel staat, omdat het licht daar altijd heel mooi naar binnen valt. De keuken vind ik ook heel leuk! Niet omdat ik van koken hou, maar ik heb daar de mooiste servieskast die ik ooit heb gezien staan en de vloer is rood, het behang is mooi en je kijkt er naar buiten. Los van m’n huis is m’n atelier ook wel echt een favoriete plek. Maar m’n schuur vind ik ook heel fijn omdat ik daar kan klussen. Lastige vraag dit wel!

Jij viert altijd de verjaardag van Jules – en van jezelf – groot, dat vind je leuk! Maar nog niet eerder ontwierp je een jubileum collectie. Kun je iets over deze capsule collectie vertellen?

Dat klopt! Nu ik ouder word en mensen om me heen ook ouder worden, vind ik het steeds belangrijker om bij dingen stil te staan en ze te vieren. Ik vind het supertof dat mijn bedrijf er gewoon al 12,5 jaar is. Dat is echt heel erg lang namelijk! De collectie is vrij minimalistisch en gold filled, met bijzondere details en edelsteentjes die ik door de jaren heen verzameld heb, maar die zo bijzonder zijn dat ik nog niet eerder een doel voor ze vond. Zoals prachtige, groene smaragden.

Het zijn niet alleen de jubileum sieraden, maar je hebt er ook keramiek uit je persoonlijke collectie aan toegevoegd. Wat betekent keramiek voor jou? Waarom heb je dit toegevoegd?

Ik ben sowieso echt een verzamelaar. Ik verzamel echt alles dat ik mooi vind. Dat hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn, maar echt iets waar m’n oog op valt. Keramiek inspireert mij. Ik word gewoon heel blij als ik uit m’n servieskast een mooi bakje pak voor m’n snacks en wijn uit een mooi glas kan drinken. Esthetiek is voor mij echt alles. Daar deel ik weleens iets van en ontvang dan vaak veel vragen en enthousiaste reacties. Ik vind het leuk om dat nu eens te delen, door wat uit mijn privécollectie te verkopen.

Als we terugkijken op de afgelopen 12,5 jaar ondernemerschap, wat zijn dan de grootste lessen die je hebt geleerd?

Dat je geen geld moet uitgeven wat je niet hebt. Niet lenen dus, maar langzaam opbouwen. En ook dat je je niet te veel moet laten afleiden door anderen, want in deze tijd van social media zie je heel veel anderen voorbijkomen. Onbewust ben je toch geneigd om te kijken wat zij doen, maar de truc is te blijven geloven in je eigen kracht en te blijven bij je eigen waarden, ideeën en inspiratie.

Gesproken als een echte coach! Is dat niks voor jou? Volgens mij zit je boordevol kennis en advies. Wat zou je startende creatieve ondernemerswillen vertellen die nu willen starten?

Wat ik vaak merk bij jonge, startende ondernemers is dat ze te snel willen, slecht hun eigen waarde kunnen bepalen en slecht de waarde van hun producten kunnen bepalen. Ik zou ze graag willen leren hoe je op een creatieve manier kunt kijken naar de start van je bedrijf, hoe je iets op de markt zou kunnen zetten dat dicht bij jou staat. Niet dat je allemaal dingen doet om de verkeerde of ondoordachte redenen. Bouwen aan je bedrijf en merk, gewoon stap voor stap.

Wat hoop je de komende jaren nog te bereiken? Heb je een soort stip aan de horizon waar je naartoe werkt?

Misschien een gekke wens, maar ik zou echt veel meer in Frankrijk willen zijn en doen. Ik heb er alleen al jaren niks voor gedaan, maar de Jules Bean flagship store in Parijs? Dat lijkt me echt het einde.

De jubileum collectie vind je hier.

Bestel je tijdens onze verjaardagsweek, van 25 februari t/m 3 maart, dan krijg je bij elke bestelling een gratis cadeauzakje! En alsof dat nog niet genoeg was: we gaan zaterdag 2 maart een nieuwsbrieflezer heel erg blij maken met een sieraad uit de jubileumcollectie. Dus zorg dat je onze nieuwsbrief ontvangt! 

Leave a comment

Comments will be approved before showing up.


Also in N E W S

GIFTGUIDE  |  Other Perfect Gifts
GIFTGUIDE | Other Perfect Gifts

December 06, 2023

Perfecte cadeautjes voor onder de boom om sieraden mee op te bergen, in te bewaren of om ermee te combineren. Maak elk pakketje feestelijk en compleet!

View full article →

GIFTGUIDE  |  l'Amour
GIFTGUIDE | l'Amour

December 06, 2023

Juwelen geven aan of krijgen van je liefde, met aandacht uitgezocht; dat is de ultieme blijk van liefde. Speciaal voor de lovers deze gift guide met mooie juwelen voor jouw geliefde.

View full article →

GIFTGUIDE  |  Gifts under €25
GIFTGUIDE | Gifts under €25

December 06, 2023

De mooiste cadeautjes komen vaak in kleine pakketjes. Het leven is al zo duur en cadeautjes mogen ook bescheiden zijn. Daarom een guide met allemaal moois onder de €25.

View full article →

Meld je aan & ontvang 10% korting!

Blijf op de hoogte van nieuwe producten, collecties, samenwerkingen en acties van Jules Bean! Alle nieuwe inschrijvers ontvangen eenmalig 10% korting op hun bestelling.